מזהמים את הציבור

מדד ההשפעה הסביבתית: 100 החברות המזהמות ביותר לשנת 2019

מי המפעל המזהם ביותר, מי הטייקון שמזהם הכי הרבה ובאיזה אזורים בארץ מסוכן יותר לגור? כל מה שרציתם לדעת על החברות המזהמות בישראל שיושבות לנו מתחת לאף - עכשיו במספרים

החברות הציבוריות והממשלתיות אמורות לפעול למען הציבור אך במקרים רבים קורה בדיוק ההפך. אחת הפגיעות הפחות מדוברות, היא הפגיעה באיכות הסביבה שמשפיעה באופן ישיר גם על איכות החיים שלנו. החברות לא רק שמנצלות את משאבי הטבע אלא פוגעות בו ובמובן הרחב יותר בציבור כולו. באזור חיפה והקריות למשל פועלים 11 מפעלים מזהמים שמשפיעים על כחצי מיליון בני אדם, רובם ככולם משתייכים לתאגיד "כימיקלים לישראל" שהרווח הנקי שלו לשנת 2019 עמד על כ-1.6 מיליארד ש"ח. נדמה אם כך שהפגיעה באיכות הסביבה לא ממש פוגעת ברווחים.

מדד ההשפעה הסביבתית, של המשרד לאיכות הסביבה, בוחן לעומק את הסיכון הסביבתי של יותר מ-40 חברות ציבוריות או ממשלתיות, כ-100 מפעלים הנמצאים בבעלותן וקרוב ל-800 תחנות דלק, והתוצאות אינן מזהירות. דירוג המדד מתבסס על המידע הקיים בידי המשרד להגנת הסביבה מתוקף תפקידו כרגולטור הסביבתי המפקח על התעשייה. פרסום הדירוג הסביבתי של חברות ציבוריות נותן מבט נוסף למשקיעים בחברות ומניע את החברות הציבוריות לפעול להקטנת השפעתן על הסביבה ולתרום לשיפור המצב הסביבתי בישראל. המדד מורכב כמכפלה של שלושה מרכיבים: רמת הסיכון וההשפעה הסביבתית הישירה של החברה, רמת הציות להוראות סביבתיות ודיווח וניהול וולנטרי של היבטי סביבה. 

  • רמת הסיכון וההשפעה הסביבתית הישירה של החברה – מחושב בהתאם לסך הפליטות והעברות של החברה לסביבה בהתאם לדיווחי המפל"ס; סיווג הסיכון של החומרים המסוכנים של החברה; ודירוג המיקום של המתקנים התעשייתיים של החברה בהתאם לקרבתם לאזורים מיושבים ולרגישות ההידרולוגית של האזור.
  •  רמת הציות להוראות סביבתיות – מחושב לפי כמות וחומרת ההפרות של הוראות סביבתיות והליכי האכיפה כנגדן.
  • דיווח וניהול וולונטרי של היבטי סביבה – ניקוד חיובי הניתן על דיווח סביבתי לציבור, אימוץ במערכות ניהול סביבתי והשלמת פרויקטים של הפחתת זיהום במקור.

במקום הראשון והלא מכובד, נמצאת שנה שלישית ברציפות חברת רותם אמפרט נגב עם ציון של 497.42. כזכור בשנת 2017 דלפה חומצה ממפעלי החברה שזיהמה את נחל אשלים וגרמה להרס רב לטבע באזור. שיקום הנחל ארך כשלוש שנים ורק ביוני האחרון הוא נפתח מחדש למטיילים. חברת רותם אמפרט נגב משתייכת לתאגיד כימיקלים לישראל (אי.סי.אל גרופ), אליו משתייכת גם חברת מגנזיום ים המלח שנמצאת במקום השישי בדירוג. בסך הכול תחת תאגיד כימיקלים לישראל, פועלות 14 חברות אשר כולן נכנסו לרשימת החברות המזהמות, וביניהן מפעלי ים המלח, ברום ים המלח, מטמנת גני הדס, דשנים וכימדע כימיקלים.

מי הטייקון שמזהם הכי הרבה את ישראל?

עידן עופר

שולט ב-21 חברות מזהמות תחת תאגיד כימיקלים לישראל, בז"ן ו-או.פי.סי. אנרגיה

בעשירייה הראשונה ניתן למצוא גם את בתי הזיקוק בחיפה ובאשדוד, חברת גדיב תעשיות פטרוכימיה, נייר חדרה, תחנות הכוח בחדרה ובאשקלון וחברת טבע טק. אחת החברות הבולטות בעשירייה הראשונה היא חברת כרמל אוליפנים שעוסקת בייצור חומרי גלם לתעשיית הפלסטיק. בשנת 2016 קנס המשרד לאיכות הסביבה את החברה בסכום של 2.7 מיליון ש"ח בגין עברות של זיהום אוויר שתועדו על ידי המשרד. כמו כן, בין 2017-2019 תועדו מספר תקלות במתקני החברה שגרמו להזרמה של כמויות גדולות דרך אחד הלפידים במפעל שמשמשים אותו בתהליך הייצור, מה שגרם לזיהום אוויר גבוה באזור. 

את החברות המזהמות מסווג המשרד לאיכות הסביבה לשישה ענפים: פסולת ושפכים, תעשיות אנרגיה, תעשיה כימית, תעשיה מינרלית, תעשיית מתכת ותעשיית מזון ומשקאות. חברות שלא סווגו לאף אחד מהענפים הללו הוגדרו כ"אחר". שני הענפים עם מספר החברות המזהמות הגבוה ביותר הם ענף "פסולת ושפכים" שכולל את כל מתקני טיהור השפכים בישראל ומפעלי מיחזור וענף "תעשיות אנרגיה" שכולל בין היתר את תחנות הכוח של חברת החשמל ברחבי הארץ ובתי הזיקוק בחיפה. 

עם זאת, רמת הזיהום הגבוהה ביותר נמצאת בענף התעשייה הכימית, עם ציון ממוצע של 181.02 ולאחריו ענף תעשיית המתכת עם ציון ממוצע של 134.63. על אף המספר הרב של חברות המשתייכות לענף פסולת ושפכים, הציון הממוצע של החברות בענף זה הוא רק 92.6. הענף שמזהם הכי פחות, על פי הדרוג, הוא ענף התעשייה המינרלית עם ציון ממוצע של 46.04. 

המחוז המזוהם ביותר בישראל מבחינת המפעלים המזהמים בו הוא מחוז חיפה שבתחומו פועלים כ-20 מפעלים מזהמים: עשרה מהם נמצאים בעיר חיפה, ארבעה מפעלים בחדרה, שני מפעלים באום-אל קוטוף ומפעל אחד בקריית אתא, גן שמואל, אור עקיבא וקיסריה. הציון הממוצע של החברות במחוז חיפה עומד על 167.60. במחוז דרום פועלות 43 חברות והציון הממוצע שלהן עומד על 127.89. אחד האזורים הבולטים במחוז הדרומי הוא רמת חובב בו פועלות שבע חברות, בין היתר חברת טבע טק (ציון: 275) ותרכובות ברום (ציון: 158.4). אזור דומיננטי נוסף במחוז הדרומי הוא המועצה האזורית תמר בה פועלת תעשייה כימית ענפה הכוללת את רותם אמפרט נגב, מפעלי ים המלח וחברת ברום ים המלח. הציון הממוצע של החברות הפועלות באזור המועצה המקומית תמר עומד על 258.75.

נגישות