בחודש שעבר (02.06.19) פורסמה ב-YNET ידיעה העוסקת במקרי הכשות הנחשים בישראל בשנה האחרונה. כשהם מסתמכים על נתונים של מד"א יצרו ב-YNET את הויזואליזציה הבאה:
על אף הניסיון הנחמד של YNET להציג את המידע בצורה ויזואלית, הרי שבמקרה הזה הנזק גובר על התועלת. כנקודת מוצא, מטרת כל ויזואליזציה – תהא אשר היא לפשט את קריאת הנתונים ככל הניתן עבור הקורא, על מנת שזה יוכל לפרש אותם ולעבד אותם בקלות לכדי תובנות. בחירה של ויזואליזציה לא נכונה עושה את ההפך, וזה בדיוק המקרה כאן.
בYNET בחרו להשתמש בגרף מסוג "סופגניה" או כפי שנהוג לקרוא לה בעגה המקצועית donuts chart. מדובר למעשה באחותו של גרף העוגה (Pie chart). גרפים מסוג זה נועדו להציג את היחס בין קבוצות בקטגוריה כלשהי שמייצגת את השלם. במילים אחרות, מדובר בהצגה של התפלגות הקבוצות בתוך הקטגוריה כאשר סך הקטגוריה הוא 100%.
רבים הקולות שקוראים להימנע משימוש בגרפים מסוג עוגה או סופגניה כיוון שגרפים מסוג זה אינם מצליחים להעביר את המסר כראוי. בין היתר משום שהמוח האנושי אינו מצליח להשוות בצורה טובה בין חלקי העוגה, כיוון שגרף מסוג זה אינו מאופיין בצירים כמו גרף עמודות למשל. מסוג זה. כמו כן, על מנת להבדיל בין הקבוצות השונות צריך להוסיף צבעים נוספים ותוויות עם הנתונים עצמם אשר מעמיסים מידע נוסף על המוח. טענות נוספות כנגד השימוש בגרפים מסוג זה הן העובדה שלא ניתן להוסיף יותר מחמש קבוצות בכל גרף כיוון שאז המידע הופך ללא קריא בעליל, וניתן בקלות יחסית לעשות מניפולציות גרפיות כאשר מציגים את המידע בתלת מימד.
מנגד הקולות התומכים בשימוש בגרפים מסוג עוגה או סופגנייה מצביעים על כך שגרפים מסוג זה הם הדרך הטובה ביותר להציג את החלוקה של הקבוצות מתוך השלם. כמו כן, יש טענה כי זו הדרך הטובה ביותר לבחון האם שילוב של שתי קבוצות בתוך קטגוריה כלשהי גדול או קטן יותר מקבוצה נוספת בקטגוריה. האם למשל באזורי המרכז מספר ההקשות גדול יותר משאר הארץ (כלומר מהצפון והדרום ביחד)?
מהם אם כך הכשלים של YNET במקרה הזה?
1. בחירת גרף לא נכונה.
2. הצגת הערכים כמספרים אבסולוטים ללא התפלגות באחוזים (ניתן להציג את שניהם אך לא ניתן שלא להציג את האחוזים כיוון שהאחוזים משקפים את יחס ההתפלגות של הקבוצות בקטגוריה).
3. יותר מידי גרפים שנמצאים קרוב מדי אחד לשני ומקשים על התמקדות בגרף ועל קריאה שלו. אחת הסיבות העיקריות לכך היא גודל התוויות שבולט מידי על רקע הגרף.
הגרף הנכון במקרה הזה להצגת הנתונים הוא גרף עמדות. כך זה היה יכול להראות:
האם מתקבלת אצלכם תחושה אחרת לגבי הנתונים?