מערכת בחירות (ובפרט המרוץ לראשות הממשלה) מלווה תמיד בסטטיסטיקה וסקרים שמופצים בתדירויות גבוהות למדי באתרי החדשות. אמש (30.1.19), עם הכרזתו של הרמטכ"ל לשעבר, בני גנץ, על התמודדותו לראשות הממשלה, התפרסם בחדשות ערוץ 13 סקר אשר במרכזו השאלה הבאה: "את מי אתה מעדיף בראשות הממשלה?"
התוצאות לשכעצמן מעניינות. לראשונה מזה הרבה מאוד זמן יש אדם אחד שמראה סימנים כמי שיכול לקרוא תיגר על שלטונו של נתניהו. 42% מהנשאלים דיווחו על כך שהם היו מעדיפים לראות את בני גנץ בראשות הממשלה, מספר זהה לזה שהעדיפו את נתניהו.
אך מנקודת מבטו של כל אדם המבקש להציג מידע כמותי בצורה גרפית הרי שהגרף הזה הוא אסון טוטאלי. בגרף אחד יש מספר הטיות שמעוותות את תפיסת המציאות שאותה מבקשים אנשי החדשות להציג לנו ואשר מקשות עלינו, הצופים, להבין את המסר העיקרי שעולה מהנתונים. הראשונה שבהן מתייחסת למימדים הפיסיים (אורך ורוחב) של החלקים השונים בגרף אשר אינם משקפים את היחס בין הערכים המספריים אותם הם מבקשים לייצג. כך החלק בגרף שמציג את נתניהו גבוה יותר מהחלק בגרף שמציג את בני גנץ, ואילו החלק של גנץ נראה רחב יותר מאשר החלק של נתניהו. זאת למרות שמבחינה מספרית הם שווי ערך.
הטייה שנייה קשורה למסר החזותי שהגרף מייצר. חלקו של נתניהו בגרף, כך נדמה, ממוקם "קרוב" יותר לצופה מאשר חלקו של גנץ, נראה גדול ממנו וצבוע בצבע אדום שמושך את העין (לעומת כחול כהה של גנץ). כל אלו גורמים לכך שחלקו של נתניהו יבלוט על פני חלקו של בני גנץ. כתוצאה תשומת ליבו של הצופה תופנה בעיקר לחלקו של נתניהו. בעולם העיתונות הבלטה של מאפיינים מסוימים בסיפור הוא חלק בלתי נפרד מתהליך המסגור העיתונאי שעושים עורכי החדשות לסיפורים שמגיעים אל שולחנם. צבע הכותרות בעיתון למשל הוא אדום כאשר רוצים להדגיש שמשהו חשוב או מסוכן, וסיפור שמופיע בעמודים הראשונים של העיתון או בתחילת המהדורה בהכרח יהיה חשוב יותר מסיפור שמופיע בסופם. המשמעות היא כי מנקודת מבטו של עורך הגרף, גם אם אינו התכוון לכך, נתניהו "חשוב" יותר מאשר גנץ וזה המסר שהצופה בסופו של דבר נחשף אליו.
שתי ההטיות האלו נובעות מבחירה לקויה של עורך החדשות בגרף תלת מימדי כאמצעי לייצוג תוצאות הסקר. גרף תלת מימדי אולי נראה יותר טוב אך הוא הרבה יותר קשה לקריאה וכפי שנוכחנו לראות, הנתונים נראים לנו מעוותים כתוצאה מאופן שבו המוח האנושי תופש, מפרש ומעניק פרספקטיבה לאובייקטים תלת מימדיים. טעות נוספת של עורך החדשות היא בהנחה השגויה שחצי עיגול משקף 100 אחוז. גרף עוגה מתבסס על הרעיון כי עגול שלם הוא 1, קרי 100% ומטרתו להציג התפלגות של חלק מסוים מתוך השלם. השימוש בחצי עיגול על מנת לשקף 100% עומד בסתירה להיגיון הפשוט (והנפוץ) ומקשה בסופו של דבר על הצופה לקלוט את המסר אותו מבקשים להעביר בחדשות.
אז מה אפשר לעשות? הינה 2 דוגמאות לגרפים שיכולים להחליף את הגרף שפורסם בחדשות 13:
האם מתקבלת אצלכם תחושה שונה לגבי הנתונים?